BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, SIA)

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (angol rövidítéssel: SIA) azon kereskedelmi megállapodások potenciális gazdasági, társadalmi, emberjogi és környezetvédelmi hatásait elemzi, amelyekről az Európai Unióban (EU) tárgyalnak. Alapjául egy mélyreható elemzés szolgál, melynek során megvizsgálják a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az EU-ban, a partnerországokban és a fejlődő országokban valószínűleg bekövetkező változásokat. Ugyancsak fontos, hogy mindez az EU-s és partnerországbeli érdekeltek széles körű tanácskozásával jár. Az SIA-kat független, külső tanácsadók végzik az Európai Bizottság elrendelésére. Az SIA általi megállapítások és javaslatok a tárgyalóasztalokra kerülnek, elősegítve, hogy a felek optimális politikai döntéseket hozhassanak az adott üggyel kapcsolatban.

Tudnivalók az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodásról

Új-Zéland az egyik leggyorsabban növekvő fejlett gazdaság. Ezzel összhangban áll az a tény is, hogy az EU és Új-Zéland közötti kétoldalú árukereskedelem mértéke az utóbbi években stabilan növekedett, 2017-ben pedig elérte a körülbelül 8,7 milliárd eurót. Ezt a hátteret figyelembe véve az EU és Új-Zéland megállapodott arról, hogy tárgyalni kezdenek egy szabadkereskedelmi megállapodásról (Free Trade Agreement; röviden: FTA). Az Európai Unió Tanácsa 2018. május 22-én engedélyezte a tárgyalások megkezdését, amelyek végül 2018. júniusban indultak és jelenleg is folyamatban vannak.

Tudnivalók az EU és Új-Zéland közötti fenntarthatósági hatásvizsgálatról

Az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó tárgyalások elősegítése érdekében a BKP Economic Advisors (egy német székhelyű gazdasági kutató és tanácsadó cég) a Trade Impact BV vállalattal, a Global Sustainable Solutions vállalattal, a Trinomics vállalattal, valamint a Wellingtoni Egyetem (University of Wellington) munkatársaival együttműködésben fenntarthatósági hatásvizsgálatot végez. A munkálatok 2019. januárban kezdődtek és 10 hónapig tartanak. A csapat két fő jelentést fog készíteni. A csapat a jelentéseket ezen a webhelyen 2019. februárban/márciusban (kezdeti jelentés), illetve 2019. szeptemberben (végső jelentés) teszi közzé, majd azokat a véglegesítésük előtt megvitatja az érdekelt felekkel.