BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

Over Sustainability Impact Assessments (SIA’s, duurzaamheidseffectbeoordelingen)

SIA’s analyseren de potentiële economische, sociale en mensenrechten en welk effect handelsovereenkomsten die gemaakt zijn door de Europese Unie (EU) hebben op het milieu. Ze zijn gebaseerd op een krachtige analyse van de veranderingen die naar verwachting zullen worden veroorzaakt door de handelsovereenkomst in de EU, het partnerland en ontwikkelingslanden. Wat al net zo belangrijk is, is dat zij uitgebreid overleg van aandeelhouders in de EU en het partnerland bevatten. SIA’s worden onafhankelijk gemaakt door externe adviseurs, die zijn aangesteld door de Europese Commissie. SIA-bevindingen en -aanbevelingen dragen bij aan de onderhandelingen en helpen de onderhandelaars om de gerelateerde beleidskeuzes te optimaliseren.

Over de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland behoort tot de snelst groeiende ontwikkelde economieën. Hierdoor is de bilaterale handel in goederen tussen de EU en Nieuw-Zeeland de laatste jaren gestaag gestegen, tot ca., €8,7 miljard in 2017. Tegen deze achtergrond hebben de EU en Nieuw-Zeeland besloten een Free Trade Agreement (FTA, vrijhandelsovereenkomst) met elkaar af te sluiten. Op 22 mei 2018 autoriseerde de Raad van de Europese Unie de opening van de onderhandelingen, die gestart zijn in juni 2018 en op dit moment nog aan de gang zijn.

Over de SIA tussen de EU en Nieuw-Zeeland

De SIA ter ondersteuning van de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland wordt uitgevoerd door BKP Economic Advisors, een onderzoeks- en adviesbedrijf in Duitsland, in samenwerking met Trade Impact BV, Global Sustainable Solutions, Trinomics en personeel van de universiteit van Wellington. Werkzaamheden zijn gestart in januari 2019 en zullen 10 maanden in beslag nemen. Het team zal twee hoofdverslagen voorbereiden. De verslagen zullen in februari/maart 2019 (aanloopverslag) en in september 2019 (definitief verslag) worden gepubliceerd, en zullen worden besproken met aandeelhouders voordat ze worden afgerond.

Study Timeline

January 2019

Kick-off

The kick-off meeting with the Commission was held on 16 January 2019 and launched the inception phase, during which the methodology will be finalised.
March 2019

Inception report

The draft inception report has been published, and comments from stakeholders are now invited, before finalisation.
April 2019

Progress meeting

A progress meeting with civil society is planned for 04 April 2019 to discuss provisional findings of the research.
November 2019

Draft final report

The report will be published on this website and then be discussed with stakeholders.
March 2020