BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / EN-English / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska

O Procjenama učinka na održivost (Sustainability Impact Assessments, SIAs)

Procjene učinka na održivost analiziraju potencijalni gospodarski i socijalni učinak te učinak na ljudska prava i okoliš u trgovinskim sporazumima o kojima pregovara Europska unija (EU). One se temelje na podrobnoj analizi promjena koje će vjerojatno uslijediti zbog trgovinskih sporazuma u EU, partnerskoj zemlji i zemljama u razvoju. Isto tako uključuju opsežno savjetovanje dionika u EU i u partnerskoj zemlji. Procjene učinka na održivost nezavisno provode vanjski konzultanti koje angažira Europska komisija. Opažanja i preporuke procjene učinka na održivost uzimaju se u obzir tijekom pregovora i pomažu pregovaračima u optimizaciji povezanih političkih odluka.

O sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Novog Zelanda

Novi Zeland je među najbrže rastućim razvijenim gospodarstvima. U skladu s tim, bilateralna trgovina robom između EU-a i Novog Zelanda stalno se povećavala posljednjih godina dosegnuvši otprilike 8,7 milijardi eura u 2017. godini. U tom kontekstu, EU i Novi Zeland dogovorili su pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA). Dana 22. svibnja 2018, Vijeće Europske unije odobrilo je otvaranje pregovora koji su započeli u lipnju 2018. i koji su u tijeku.

O procjeni učinka na održivi razvoj EU i Novog Zelanda

Procjenu učinka na održivi razvoj koja ide u prilog pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Novog Zelanda provodi BKP Economic Advisors, njemačka tvrtka za ekonomska istraživanja i savjetovanje, u suradnji s Trade Impact BV, Global Sustainable Solutions, Trinomics i djelatnicima sa Sveučilišta Wellington. Radovi su započeli u siječnju 2019. i nastavit će se tijekom 10 mjeseci. Tim će pripremiti dva glavna izvješća. Izvješća će biti objavljena na ovoj internetskoj stranici u veljači/ožujku 2019. godine (početno izvješće) i u rujnu 2019. godine (završno izvješće), a o njima će se raspravljati s dionicima prije finalizacije.